Uzmanı uyardı: Sıcak havada çok hızlı soğuk su içmeyin

Prof. Dr. Vedat Göral, sıcak havada çok hızlı içilen soğuk suyun rahatsızlıklara yol açabileceğine dikkat çekerek uyarılarda bulundu.

25 Haziran 2024 15:24

16

Uzmanı uyardı: Sıcak havada çok hızlı soğuk su içmeyin

26

Sıcak yaz günlerinde soğuk ve içine buz atılmış su içmek hem hayalleri süslüyor hem de kişiye sıcaklara dayanma gücü veriyor. Peki soğuk suyun zararları var mı? Soğuk su hızlı içildiğinde sadece serinleme ya da dişlerin donması gibi olaylara neden olmaz. Mynet’te yer alan habere göre, Gastroenteroloji uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, sıcak havada çok hızlı su içmenin insan vücudunda neden olabileceği rahatsızlıkları anlattı.

36

Prof. Dr. Vedat Göral, sıcak havalarda serinlemek amacıyla tüketilen soğuk içeceklerin mide-bağırsak sağlığına verdiği zararları açıkladı. Prof. Dr. Vedat Göral, “Soğuk suyu hızlı içmek, yemek borusunda kasılmalara ve rahatsızlığa yol açabilir. Gastrit ve ülser hastalığı olanlarda soğuk su içilmesi, mide asidini arttıracağı için midede aşırı gaz, kramp şeklinde ağrı, yanma ve mide rahatsızlıklarının artmasına neden olur” diye konuştu.

46

Göral, soğuk suyun hızlı içilmesinin midede ağrı, kramp ya da gaz oluşmasına yol açabileceğini ancak mide şikâyeti olmayan kişilerde ise zarar vermeyeceğini ve kişinin kendini daha iyi hissedeceğini belirtti. Susamış kişilerin soğuk su içmesinin ise performansı artıracağına dikkat çekti.

56

Soğuk suşun bağırsak hareketlerini artırabileceğini ve karında ağrı, gaz ile şişkinliğe neden olabileceğini belirten Göral, “Soğuk su içilecekse yavaş yavaş ve küçük dozlar halinde içilmelidir. İçilecek soğuk suyun ideal sıcaklık derecesi 16 derece olmalıdır. Daha düşük sıcaklıklarda olumsuzluklar yaşanmaması için, soğuk suya biraz ılık su katılarak içilmesi daha uygundur” diye konuştu.

66

Kaynak: Mynet (https://www.mynet.com/sicak-havada-bu-hatayi-sakin-yapmayin-zararlari-saymakla-bitmiyor-110107182006)