Mahkeme “Erkekler girebilir” dedi: Picasso eserleri kadınlar tuvaletine taşındı

Museum of Old and New Art isimli, yalnızca kadınların ziyaret edebildiği müzede, bir erkek ziyaretçinin açtığı davanın kazanılmasının ardından eserlerin bir kısmı kadınlar tuvaletinde sergileniyor.

25 Haziran 2024 20:23

18

Mahkeme “Erkekler girebilir” dedi: Picasso eserleri kadınlar tuvaletine taşındı

28

Avustralya’nın Tazmanya eyaletindeki Museum of Old and New Art (Mona) isimli müzede yer alan Ladies Lounge (Kadınlar Salonu) alanı yalnızca kadın ziyaretçilere açıktı. Müze bu uygulamasıyla kadın düşmanlığına dikkat çekmeyi amaçlıyordu. Pablo Picasso’dan Sidney Nolan’a birçok önemli sanatçının eserlerinin sergilendiği alanı 2020’den beri yalnızca kadınlar gezebiliyordu.

38

Ta ki bir erkek ziyaretçi soluğu mahkemede alıp müze aleyhinde cinsiyet ayrımcılığı davası açana kadar. Hakim davacıyı haklı bulmuştu. Müze alınan karara “kadınların geçmişteki ve hala süregelen sosyal dezavantajına çok sığ bir bakış açısı” olduğu gerekçesiyle itiraz etmişti.

48

Salonu tasarlayan sanatçı Kirsha Kaechele erkeklerin girmesine izin verilmemesinin aslında sanatın bir parçası olduğunu vurgulamıştı. Erkeklere kadınların tarih boyunca yaşadığı ayrımcılık ve dışlanmayı tattırmak istediğini anlatmıştı. Sergi alanını yönetmeliklere uygun hale getirerek karara meydan okuyacağına söylemişti Kaechele. Dediğini de yaptı.

58

10 Haber’de yer alan habere göre, müzenin Kadınlar Salonu’nda sergilenen Pablo Picasso imzalı iki tablo ve bir çizim şimdi kadınlar tuvaletinin duvarlarını süslüyor. Bu tamamen işlevsel lüks tuvaleti kullanan kadınlar ihtiyaçlarını giderirken kübizmin tadını çıkarabiliyor.

68

Kaechele mahkeme kararından bu yana kapalı olan Kadınlar Salonu’nun ise yeniden açılmadan önce ‘gerekli muafiyetleri karşılamak amacıyla bir dizi reformdan’ geçtiğini söyledi. Ayrıca müzede daha önce üniseks tuvaletlerin olduğunu ancak Kadınlar Salonu kararından sonra bütün bu Picasso’ları ne yapacağını bilemeyip bazı düzenlemeler yapmaya karar verdiğini anlattı.

78

Giremediği bir tanecik sergi alanı olmasına katlanamayan erkeğin inadıyla başlayan, inandıkları uğruna savaşmaktan geri durmayan ve bu inadı görüp artıran bir kadının kararlılığı sayesinde belki de dünyanın en güzel tuvaleti şu an Avustralya’da…

88

Kaynak: 10 Haber (https://10haber.net/populer/erkek-kadin-inatlasmasinin-sonu-picassolar-tuvalette-sergileniyor-455408/)