Ekonominin nabzı | Finans yazarlarının gündeminde ne var?

Ekonomi yazarlarının piyasadaki gelişmelere ilişkin analizlerini ve değerlendirmelerini, merak edilen sorulara ilişkin cevaplarını sizler için derledik. İşte ekonomi yazarlarının bugün yazdığı yazılardan öne çıkanlar...

26 Haziran 2024 09:43

14

Erdal Sağlam - 10Haber: Özetle; vergi paketi asıl önemli maddeler temizlenip, sadece göstermelik maddelerle çıkarılmaya kalkışılırsa, enflasyonla mücadeleye büyük zarar verileceği kesin. Sadece enflasyonla mücadeleye maddi olarak köstek olmakla kalmaz, geniş toplumsal kesimlerin enflasyonla mücadeleye verdiği katkının da iyice azalmasına neden olur, toplumsal rahatsızlık çok artar.

24

İbrahim Kahveci - Karar: Kusursuz işleyen ve MHP ile beraber oluşturulan Kutsal İttifak ile sonrası daha da güçlü şekilde işleyen o program neymiş? Mesela 2014 yılında dolar/TL 2,2 liralarda seyrediyormuş; şimdi 33 liraya dayanmış. Mesela toplumun yüzde 60’ı mutlu iken şimdi mutluluk oranı yüzde 40’lara düşmüş. Mesela toplumda umutluyum diyenler yüzde 32’lerden yüzde 23’lere gerilemiş. Çok karamsarım diyenler ise yüzde 12’lerden yüzde 26’lara fırlamış.

34

Alaattin Aktaş - Ekonomim: Olağanüstü gelişmeler yaşanmadığı takdirde dolar kurunun ne yılın ikinci yarısındaki ortalaması 42 lirayı bulacak, ne de yıl sonundaki düzeyi 50-51 lirayı. Ama yine bir kez daha altını çiziyorum; olağanüstü gelişmeler yaşanmadığı takdirde... Bu gelişmeler yurt dışı kaynaklı olabileceği gibi yurt içinde faiz indirme iştahının yeniden kabarmasından da kaynaklanabilir. Ayrıca ekonomi yönetiminde birden köklü değişikliklere gidilmesi gibi bir durum da olağanüstü gelişmelere yol açabilir. Ben normal gidişatta kayda değer bir değişiklik olmayacağı varsayımıyla bu görüşü dile getiriyor ve doların ikinci yarı ortalamasının 42 lira olmayacağını, yıl sonunda da 50 lirayı aşmayacağını söylüyorum.

44

Naki Bakır - Dünya: Merkezi yönetimin ilk beş aydaki büt­çe harcamalarının yaklaşık üçte biri faiz ödeme­si, sosyal güvenlik ve yerel yö­netimler olmak üzere üç alana giderken, deprem hasarları ve depremzedelere yönelik har­camaların toplamdaki payı sa­dece yüzde 3’te kaldı. Deprem için bütçeye konulan 1 trilyo­na yakın ödeneğin beş ayda sa­dece yüzde 12,3’ü kullanıldı.