Araştırma: Yalnızlık felç riskini yüzde 56 artırıyor

Uzmanlar yalnızlık sorunun büyük bir sağlık tehdidi olduğunu söylüyor.

25 Haziran 2024 17:30

110

Araştırma: Yalnızlık felç riskini yüzde 56 artırıyor

210

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre yalnızlık küresel çapta en önemli sağlık sorunlarından biri pek çok açıdan sağlığı olumsuz etkiliyor. ABD Sağlık Dairesi Başkanlığı yalnızlığın günde 15 sigaraya eşdeğer olduğu konusunda uyarıyor. Aslında bütün bu verilere de gerek yok, gerçek yalnızlar bilir ki yalnızlık zordur ve fazla uzayanı insana hiç ama hiç iyi gelmez.

310

Oxford Üniversitesi’nin yeni araştırması yalnızlık ve buna bağlı zaman içinde gelişen felç riski arasındaki ilişkiyi incelemesi açısından bir ilk olma özelliği taşıyor. Araştırmacılar konik yalnızlık yaşayan 50 yaş ve üstü yetişkinlerin, tutarlı bir şekilde yalnız olmayanlara kıyasla yüzde 56 daha yüksek felç riski taşıdığı sonucuna vardı.

410

Guardian’ın aktardığına göre araştırmanın baş yazarı Dr. Yenee Soh “Yalnızlık giderek daha büyük bir kamu sağlığı sorunu olarak kabul ediliyor. Bulgularımız bunun nedeninin altını çiziyor. Özellikle kronik olarak yaşandığında araştırmamız yalnızlığın felç olasılığında önemli bir rol oynadığını gösteriyor. Felç başlıca engelli kalma ve ölüm nedenlerinden biri.”

510

Araştırma için Michigan Üniversitesi’nin 2006-2018 yıllarına dayanan sağlık ve emeklilik çalışmasından veriler kullanıldı. 2006-2008 yılları arasında 50 yaş ve üstü, hiç inme inmemiş 12 binin üstünde kişiye yalnızlıkla ilgili sorular soruldu.

610

Dört yıl sonra söz konusu çalışmaya dahil olmaya devam eden yaklaşık dokuz bin kişiye aynı sorular yine soruldu ve araştırmacılar cevaplarına göre kişileri gruplandırdı. Puanlama ve gruplandırma hem ilk hem de dört yıl sonraki yanıtlara göre yapıldı.

710

Buna göre gruplar şöyle oluştu: ‘Sürekli olarak düşük’ (yalnızlık ölçeğinde her iki noktada da düşük puan alanlar); ‘gerileyenler’ (ilk başta yüksek, takip eden değerlendirmede düşük puan alanlar); ‘yeni başlangıçlı’ (ilk başta düşük, takip eden değerlendirmede yüksek puan alanlar) ve ‘sürekli olarak yüksek’ (hem başlangıçta hem de takip eden değerlendirmede yüksek puan alanlar.)

810

Araştırmacılar sosyal izolasyon ve depresif belirtiler gibi faktörleri kontrol ettikten sonra çalışmanın başında yalnız olduğu düşünülen kişilerin felç geçirme riskinin yalnız sayılmayanlara göre yüzde 25 daha yüksek olduğu sonucuna vardı.

910

Ancak her iki zaman noktasında da yalnızlık konusunda ‘sürekli olarak yüksek’ puan alanlar arasında felç riski ‘sürekli olarak düşük’ olan gruba göre yüzde 56 daha yüksekti. Dr. Soh “Mikro ve makro ölçekte yalnızlık duygusuyla ilgili bir şey yapmayı başaramazsak sağlık açısından ağır sonuçlar doğurabilir” diyerek uyardı.

1010

Kaynak: 10 Haber (https://10haber.net/populer/hemen-bir-sevgili-bulmaya-bakin-yalnizlik-felc-riskini-yuzde-56-artiriyormus-455295/)