Politika

Yunanistan Savunma Bakanı Dendias, Barış Harekâtı'nın 50'nci yılında "Kıbrıslı Türklerin utanç şenlikleri" dedi; MSB'den tepki geldi

MSB, "Türk ve Yunan halkları arasına fitne sokmak suretiyle siyasi kariyer yapma çabaları sonuç vermeyecek" ifadeleriyle tepki gösterdi

18 Temmuz 2024 10:29

Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias, Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 20 Temmuz’daki 50. yıl kutlamaları öncesinde “Kıbrıslı Türklerin utanç şenliklerini ve işgalci Türk Ordusu’nun yarım asırdır Kıbrıs’ta hukuk dışı varlığını en kesin şekilde kınıyoruz” dedi. 

Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias, önceki gün Güney Kıbrıs’a yaptığı resmi ziyaret sırasında “Kıbrıslı Türklerin utanç şenliklerini ve işgalci Türk Ordusu’nun yarım asırdır Kıbrıs’ta hukuk dışı varlığını en kesin şekilde kınıyoruz” dedi.

Milli Savunma Bakanlığı: Türk ve Yunan halkları arasına fitne sokmak suretiyle siyasi kariyer yapma çabaları sonuç vermeyecek

Dendias'ın açıklamalarına Milli Savunma Bakanlığı'ndan kınama geldi. Bakanlık'tan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

“Yunanistan Savunma Bakanı Dendias’ın, Kıbrıs Türklerini ve kahraman Türk ordusunu hedef alan düzeysiz, yalan ve iftira dolu açıklamasını şiddetle kınıyoruz. Kahraman Türk ordusu, Türkiye’nin uluslararası anlaşmalardan kaynaklanan garantörlük hakkı uyarınca harekete geçmiş ve 1963 - 1974 yılları arasında Rum tarafınca her türlü zulme maruz bırakılmış olan Kıbrıs Türk halkını bir soykırım girişiminden kurtarmıştır.

Türk askerinin cesareti ve varlığı sayesinde 1974 yılından bu yana Kıbrıs’ta kan dökülmemiş, Yunanistan’ın Kıbrıs Rum halkı üzerindeki cuntacı baskısı ortadan kalkmış ve Yunanistan’daki askerî rejim yıkılarak demokrasiye dönüş mümkün hâle gelmiştir. Mehmetçik, dün ve bugün olduğu gibi yarın da Kıbrıs’ta barış ve huzurun teminatı olacaktır. Yunanistan Savunma Bakanı’nı, iki ülkenin liderleri tarafından ortaya konan ve Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkileri yapıcı bir yaklaşımla ilerletmeyi hedefleyen ortak tutumu baltalamaya çalışmaktan vazgeçmeye çağırıyoruz. Sayın Dendias’ın, Türk ve Yunan halkları arasına fitne sokmak suretiyle siyasi kariyer yapma çabaları sonuç vermeyecektir"

50. yıl programına devletin zirvesi katılacak 

Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 50. yılı kutlama programına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ve kabine üyelerinin yanı sıra siyasi parti temsilcileri ile çok sayıda milletvekili katılacak.

Anma programlarının yanı sıra KKTC Barış Harekâtı’nın 50. yılına özel bando ve mehteran birliği konserleri, spor müsabakaları, konferans, seminer, sempozyum, makale yarışması gibi etkinlikler düzenlenecek. Harekâtın 50. yılı için KKTC’de yapılacak törene, Türkiye’nin ilk uçak gemisi TCG Anadolu da katılacak. TCG Anadolu ve çok sayıda gemi, geçit töreni yapacak.

Etkinlikler kapsamında Türk Yıldızları ve SOLOTÜRK ekiplerinin de 20 Temmuz’da gösteri yapması planlanıyor.

Kutlamalar kapsamında, Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ve kabine üyelerinin yanı sıra siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda milletvekili de KKTC’de olacak.

Kurtulmuş’a, TBMM Başkanlık Divanı üyeleri ve Grup Başkanvekilleri de eşlik edecek.

"
"