Dünya

Türünün ilk örneği olan hap, tüp bebek tedavisinde başarı şansını artırabilir

09 Temmuz 2024 10:42

T24 Dış Haberler

Bilim insanları, yeni bir hapın tüp bebek tedavisinin başarısını artırabileceğini açıkladı.

İlk denemeler umut verici sonuçlar ortaya koydu; araştırmacılar ilacın doğumlarda yüzde 7'lik bir artışa yol açabileceğini gösterdi. 

Araştırmacılar, doğrudan rahim iç zarına etki etmek üzere tasarlanan ilacın, doğurganlık tedavisi sırasında implantasyon sürecini iyileştirip iyileştiremeyeceğini, rahmin embriyo için daha alıcı hale getirip getiremeyeceğini test ettiklerini açıkladı. 

İspanyol biyoteknoloji şirketi Oxolife tarafından geliştirilen ve OXO-001 olarak bilinen hap, türünün ilk örneği olup, klinik öncesi çalışmalar olarak bilinen erken aşamalarda güvenlik kontrollerinden geçti. 

Oxolife, hapın nasıl çalıştığına dair ayrıntı vermedi ancak "embriyonun rahim yüzeyinde yuvarlanmayı durdurmasını, istila etmesini ve implantasyonu tamamlamasını sağlayan anahtar molekülleri mümkün kılıyor" açıklamasında bulundu.

Yeni araştırmada, tabletin kadınların hamile kalma şansını artırdığı kesinleşti. 

Oxolife Genel Müdürü Dr. Agnes Arbat, "Tüp bebek denemelerinin çoğu hâlâ başarısızlıkla sonuçlanıyor. Bunun nedeni, birçoğunun yaşayabilir bir embriyonun tutunamaması. Bu nedenle, bebek sahibi olmak isteyenler için başarı şansını önemli ölçüde artıran, alınması kolay bir hap büyük fayda sağlayacaktır. İkinci faz çalışması, umudun artık bir adım daha yakın olduğunu gösteriyor." diye konuştu. 

 

 

"
"