Dünya Basınında Bugün

Trump'a suikast girişiminde "ihmal" iddiaları; Türkiye'nin F-16 programı konusunda "engeller" mi var? | Dünya Basınında Bugün

18 Temmuz 2024 09:50

T24 Dış Haberler

Britanya Başbakanı Keir Starmer, Londra'nın AB ile ilişkilerini yeniden düzenlemeye çalışarak göç konusunda Avrupa ile yeni bir anlaşma yapma çabasına girişecek. Thomas Matthew Crooks'un eski ABD Başkanı Donald Trump'a silahlı saldırıda bulunmasından yaklaşık bir saat önce suikast girişiminin yaşandığı Butler'daki kolluk kuvvetleri büyük bir polislik başarısının eşiğindeydi; polis Crooks'u şüpheli buldu ancak daha sonra gözden kaybetti. Öte yandan yerel polisin, eski başkan Trump'ın mitinginden önce Gizli Servis'i uyardığı ortaya çıktı. ABD, geçici Gazze iskelesinin operasyonlarının sona erdiğini resmen açıkladı ve Güney Kıbrıs'tan Filistinlilere gelen yardım için İsrail'in Aşdod kentindeki bir limanı kullanmaya başlayacağını söyledi. Ekathimerini'nin haberine göre; Ankara, ABD'den satın alacağı 40 yeni F-16 Viper'ı yurtiçinde üretmek isterken, ABD hükümeti üretimi Lockheed Martin'e devretmek istiyor. Türkiye, savaş uçaklarının yurtiçinde üretilmesinin maliyetleri ve teslimat sürelerini önemli ölçüde azaltacağına inanıyor.

18 Temmuz 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Times | Britanya Başbakanı, göçmenler konusunda Avrupa ile anlaşma arayışında

Britanya Başbakanı Keir Starmer, bugün Oxfordshire'da ev sahipliği yapacağı bir zirvede Londra'nın AB ile ilişkilerini yeniden düzenlemeye çalışarak göç konusunda Avrupa ile yeni bir anlaşma yapma çabasına girişecek.

AB diplomatları Starmer'ın Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile yapacağı özel görüşmede, Avrupa'dan bir miktar sığınmacının kabul edilmesi karşılığında bazı küçük tekne göçmenlerinin geri gönderilmesine yönelik olası bir anlaşmayı ele almasını bekliyor.


The New York Times | Trump'a suikast girişimi: Silahlı adam görüldü ama kaçtı

Thomas Matthew Crooks'un eski ABD Başkanı Donald Trump'a silahlı saldırıda bulunmasından yaklaşık bir saat önce suikast girişiminin yaşandığı Butler'daki kolluk kuvvetleri büyük bir polislik başarısının eşiğindeydi.

Kampanya mitinginde eski Başkan Trump'a tezahürat yapmak için akın eden binlerce insanın arasında yerel memurlar tuhaf davranan sıska bir genci fark etti ve diğer kolluk kuvvetlerine haber verdi. Bakanlık da telsiz iletişimi aracılığıyla bilgilendirildi. Şüpheli adamın silahı varmış gibi görünmüyordu.

Dikkat çekici bir şekilde, kolluk kuvvetleri doğru adamı, bir suikastçıyı bulmuştu, ancak memurlar o sırada bunu bilmiyordu. Ancak polis daha sonra adamı gözden kaybetti. 


The Washington Post | Gizli Servis güvenlik açığı konusunda uyarılmış

Yerel ve federal kolluk kuvvetlerine göre yerel polisin, eski başkan Trump'ın mitinginden önce Gizli Servis'i, silahlı bir kişinin daha sonra konumlanıp Trump'a ateş ettiği kilit bir binanın dışında bir devriye arabası konuşlandıracak kaynaklarının olmadığı konusunda uyardığı ortaya çıktı. 

 


Al Arabiya | ABD Gazze iskele operasyonlarını resmen sona erdirdi, komutan görevin 'tamamlandığını' söyledi

ABD, geçici Gazze iskelesinin operasyonlarının sona erdiğini resmen açıkladı ve Güney Kıbrıs'tan Filistinlilere gelen yardım için İsrail'in Aşdod kentindeki bir limanı kullanmaya başlayacağını söyledi.

ABD'nin Orta Doğu'daki 2 numaralı askeri komutanı gazetecilerle yaptığı telefon görüşmesinde iskelenin Gazze'ye "çok yüksek miktarda" yardım ulaştırma amacına ulaştığını söyledi.


eKathimerini | Türk F-16 modernizasyon programı engellerle karşılaşıyor

eKathimerini, Washington'un Türk F-16'larının modernizasyonuna yeşil ışık yakmasından altı ay sonra, "programın engellerle karşılaştığını" yazdı. 

Gazete, "Türkiye yeni F-16 savaş uçaklarının alımı ve mevcut uçakların Viper konfigürasyonuna yükseltilmesi konusunda tereddütler yaşıyor ve Ankara başka seçenekler üzerinde duruyor, hatta programı tamamen rafa kaldırmayı bile düşünüyor" ifadelerini kullandı. 

Habere göre; Ankara, ABD'den satın alacağı 40 yeni F-16 Viper'ı yurtiçinde üretmek isterken, ABD hükümeti üretimi Lockheed Martin'e devretmek istiyor. Türkiye, savaş uçaklarının yurtiçinde üretilmesinin maliyetleri ve teslimat sürelerini önemli ölçüde azaltacağına inanıyor.

 

"
"