Politika

Şam'dan CHP'ye olumlu yanıt geldi: Özgür Özel, Suriye'ye gidiyor

CHP lideri daha önce yaptığı açıklamada "Gidip Sayın Esad’la görüşüp Türkiye’yle bir masaya oturmasıyla ilgili net talebimizi iletip bu konuda kolaylaştırıcılık mı dersiniz, arabuluculuk mu dersiniz, ana muhalefet sorumluluğu mu dersiniz; bunu yapacağız" demişti

10 Temmuz 2024 11:24

T24 Haber Merkezi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut, Suriye yönetiminin, Genel Başkan Özgür Özel'in ziyaret talebini kabul ettiğini açıkladı. Daha önce Özel, Suriyeli sığınmacılar konusunda yaptığı açıklamada, "Gidip Sayın Esad’la görüşüp Türkiye’yle bir masaya oturmasıyla ilgili net talebimizi iletip bu konuda kolaylaştırıcılık mı dersiniz, arabuluculuk mu dersiniz, ana muhalefet sorumluluğu mu dersiniz; bunu yapacağız" demişti. 

TIKLAYIN - Özgür Özel'den "Esad" açıklaması: Ben burada inisiyatif almaya hazırım

Şam'dan olumlu yanıt geldi

Halk TV'de katıldığı canlı yayında konuşan Bulut, CHP Genel Başkanı Özgür Özdel’in Suriye ziyaretine ilişkin açıklamlarda bulundu.

Bulut, şunları kaydetti:

“Görüşme niyetine ilişkin bu konuların çözümü, niyet ifadesi karşılık buldu. Bundan sonra sadece şartların olgunlaşması, nerede ve hangi tarihte görüşüleceği konuşulacak. Biz görüşme talebimizi ilettik, Şam'dan da olumlu cevap geldi"

Erdoğan yeşil ışık yakmıştı

CHP Genel Başkanı Özel'in Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'la görüşmeyi gündeme getirmesinin ardından Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan da yeşil ışık yakmış; 28 Haziran'da cuma namazı çıkışı gazetecilere yaptığı açıklamada "Geçmişte, ailece görüşmelere varıncaya kadar sayın Esed'le biz bu görüşmeleri yaptık. Yarın olmaz diye bir şey kesinlikle mümkün değil, yine olur" ifadelerini kullanmıştı. 

"Türkiye ile Suriye arasında yeniden ilişkiler kurulur mu?" sorusuna yanıt veren Erdoğan, "Kurulmaması için hiçbir sebep yok. Suriye halkı bizim kardeş halklar olarak beraber yaşadığımız bir topluluktur. Ve nasıl ki biz Suriye ile ilişkilerimizi canlı tuttuysak geçmişte, ailece görüşmelere varıncaya kadar Sayın Esed'le biz bu görüşmeleri yaptık. Yarın olmaz diye bir şey kesinlikle mümkün değil, yine olur. Suriye'nin iç işlerine karışmak gibi bir derdimiz asla yok" ifadelerini kullanmıştı. 

TIKLAYIN | Özgür Özel gündeme getirdi, Erdoğan yeşil ışık yaktı: Suriye ile ilişki kurulmaması için hiçbir sebep yok, Sayın Esed ile görüşebiliriz

"Putin ile Beşşar Esed'e bir davetimiz olabilir" demişti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, son olarak Şanghay İşbirliği Örgütü 24'üncü Devlet Başkanları Zirvesi'ne katılmak üzere gittiği Kazakistan ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada bir kez daha Suriye ile normalleşme mesajı vererek "Bizim Sayın Putin ile Beşşar Esed'e bir davetimiz olabilir. Sayın Putin Türkiye'ye bir ziyaret gerçekleştirebilirse, bu yeni bir sürecin başlangıcı olabilir" demişti. 

TIKLAYIN | Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan bir "normalleşme" mesajı daha: Sayın Putin ile Beşşar Esed'e bir davetimiz olabilir

"
"