Ekonomi

Muharrem ayında aşure pişirmenin bedeli: Evlerde maliyet 700 liraya ulaştı

18 Temmuz 2024 08:12

Muharrem ayının gelmesiyle birlikte evlerde aşure pişirme geleneği devam ediyor, ancak artan fiyatlar bu geleneği zorlaştırıyor. Gıda ürünlerine gelen yüksek oranlı zamlar, aşure yapımını maliyetli bir iş haline getirdi.

Özellikle kuru üzüm, fındık ve diğer kuruyemişlerde görülen yüzde 102 ile 143 arasındaki fiyat artışları dikkat çekici. Tüm Kuruyemiş Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜKSİAD) verilerine göre, kuru üzümün kilogram fiyatı 195 liraya, fındığın ise 505 liraya yükseldi.

Tüketiciler, yükselen maliyetler karşısında aşure için gerekli malzemeleri azaltma veya bazılarını tümden çıkarma yoluna giderek maliyetleri düşürmeye çalışıyor. Cumhuriyet'ten Şevval Aydoğan'ın haberine göre, TÜKSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yunus Emre Kaşıkcı, geçen yıl ani yükselen girdi maliyetlerinin bu yıl tüketimi düşürdüğünü ve bazı ürünler dışında fiyatların stabil kaldığını belirtti. Şu an büyük şehirlerde bir tencere aşurenin maliyeti 650 ile 700 lira arasında, büyükşehirler dışındaki yerlerde ise 550 ile 650 lira arasında değişiyor. Geçen yıl bu maliyet büyükşehirlerde 550-580 lira arasındaydı.

"
"