Ekonomi

Mehmet Tezkan: Doğru söyleyin, seçimi kazanmak için EYT’ye maaş bağlamadınız mı?

"İktidarın 22 yıl sonra Türkiye’yi getirdiği liman bu; yoksullukta buluşma…"

17 Temmuz 2024 08:43

Halktvcomtr yazarı Mehmet Tezkan, bugünkü köşesinde Erken Emeklilik Yasası'nın (EYT) seçim kaygılarıyla değiştirilmesine ve bunun sonuçlarına ilişkin, "Doğru söyleyin, seçimi kazanmak için EYT’ye maaş bağlamadınız mı?" dedi.

Tezkan, Türkiye'de iktidarın oy kaybettiği süreçte, vicdanını ve mantığını da yitirdiğini vurgularken, toplumun büyük bir kesimini ekonomik zorluklarla baş başa bırakıldığını, ülkenin yoksul bir hale geldiğini söyledi. Tezkan, yoksulluğun arttığı bir ortamda, dolaylı vergilerin yüksek oranlarıyla en zengin ve en yoksulun eşit vergi yüküne tabi tutulmasının adaletsizliğine dikkat çekiyor.

AKP Grup Başkanı'nın emekli maaşları ile ilgili son açıklamalarına değinen Tezkan, bu açıklamaların, iktidarın ekonomik politikalarının başarısızlığını ve topluma duyduğu saygısızlığı simgelediğini ifade etti. Ayrıca, en düşük emekli maaşının açlık sınırının çok altında kalması ve emekli maaşlarındaki adaletsiz düzenlemelerin, iktidarın toplum nezdindeki vicdan ve adalet anlayışını yitirdiğinin kanıtı olduğunu belirtiyor.

"İktidar oy kaybettikçe…

İrtifa kaybettikçe…

Zemin kaybettikçe….

Mantığını kaybediyor…

Vicdanını kaybediyor…

En tepedeki yüzde beş ila yedinin şaşalı hayat yaşadığı Türkiye’de, ikinci yüzde on durumu idare ediyor, üçüncü yüzde on ayakta kalmaya çalışıyor…

Geriye ne kaldı?

Yüzde yetmiş beş mi, yetmiş üç mü hadi yuvarlayalım yüzde yetmiş diyelim…

Rakamla yüzde 70 sürünüyor…

İktidarın 22 yıl sonra Türkiye’yi getirdiği liman bu; yoksullukta buluşma…

Yüklendiler dolaylı vergilere… KDV’ye ÖTV’ye… Avrupa ülkelerinde dolaylı vergiler yani KDV, ÖTV’nin payı toplam vergiler içinde yüzde 30… Mesela Almanya’da yüzde 27… Bizde yüzde 55/60 bandında….

En zenginle en yoksul aynı vergiyi veriyorsa ülkede vergi adaleti yok demektir…

Diyeceksiniz ki ülkede adalet var mı ki vergide adalet olsun!...

Haklısınız...

Dün AKP Grup Başkanı vergi paketiyle birlikte en düşük emekli maaşını açıklarken gururlu değildi, başı dik değildi, ileriye bakmıyordu. Gözleri yere odaklıydı…

Çünkü Türkiye’yi yoksulluğa mahkum ettiklerini biliyor; utancı bundan… Ayrıca emekliye verdikleri zammın adil olmadığını, büyük kitlelere haksızlık yaptıklarının farkında..."

Yazının tamamını okumak için tıklayın.

"
"