Çevre

Kuyucak ve Bozdoğanlı yurttaşlar, Zorlu Enerji'nin JES projelerine karşı ayakta

Vatandaşlar, özellikle tarım ve doğa alanlarının korunmasının önemini vurgulayarak, projelerin iptali için yeni ortak eylemler planlıyorlar

18 Temmuz 2024 09:29

Aydın'ın Kuyucak ve Bozdoğan ilçelerinde Zorlu Enerji'nin planladığı jeotermal enerji santrali (JES) projeleri, bölge halkı tarafından büyük bir tepkiyle karşılandı. Bu projeler için düzenlenmesi planlanan halkın katılım toplantıları, yerel halkın yoğun itirazları nedeniyle iptal edilme sürecine giriyor.

Zorlu Enerji tarafından Kuyucak'ın Bucak Mahallesi ve Bozdoğan'ın Alamut Mahallesi'nde yapılması öngörülen projeler, bölgedeki zeytinlikler ve tarım arazileri üzerine kurulacak. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın duyurduğu toplantılar, 30 ve 31 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirilecekken, bölge halkının organizasyonu ve tepkisi bu planların önüne geçti.

Bölge halkı, JES projelerinin bölgedeki biyolojik çeşitliliği ve tarım arazilerini tehdit edeceğini, ayrıca su kaynaklarının kirlenmesine yol açacağını belirterek, bu projelere karşı çıkmak için bir araya geldi. Vatandaşlar, özellikle tarım ve doğa alanlarının korunmasının önemini vurgulayarak, projelerin iptali için ortak eylem planlıyorlar.

Süleyman Bülbül: Zeytinliklerin ortasına JES'lerin kurulmasının kabul edilemez!

Jeotermal enerji santrallerinin, 686 Sayılı Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanunu'nun 2007 yılında yürürlüğe girmesiyle Türkiye genelinde sayılarının arttığı ve bu santrallerin yarısının Aydın'da bulunduğu biliniyor. CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, bölgede artan hava kirliliği ve çevresel tahribata dikkat çekerek, bu projelerin bölge halkının yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyeceğini belirtti. Milletvekili, tarım arazilerinin, zeytinliklerin ortasına JES'lerin kurulmasının kabul edilemez olduğunu ifade etti ve bu konuda hükümetin duyarsız kaldığını eleştirdi.

"
"