Gündem

Karar yazarı KÖİ şehir hastanelerindeki usulsüzlükleri yazdı: Cebimizden beş kuruş çıkmayacak deniliyordu...

29 Eylül 2024 10:13

T24 Haber Merkezi 

Karar yazarı Uğur Emek, kamu-özel iş birliği (KÖİ) şehir hastanelerinin Sayıştay raporlarına yansıyan usulsüzlüklerine ilişkin olarak; "Sağlık Bakanlığı, Sayıştay denetçilerinin yaptıkları usulsüzlükleri düzeltmek yerine, daha da artırmış. Cebimizden beş kuruş çıkmayacak deniliyordu. Sağlık Bakanlığı ne performans denetimi yapıyor ne de hata puanı hesaplıyor" ifadelerini kullandı. 

‘Devletin cebinden 1 kuruş harcanmayacak’ denilmişti: Şehir hastaneleri için 398 milyon 31 bin 850 TL harcandı

Karar yazarı Uğur Emek, Sayıştay raporlarına yansıyan KÖİ şehir hastanelerindeki usulsüzlükleri kaleme aldı. Emek, şunları aktardı:

"Sağlık Bakanlığı, Sayıştay denetçilerinin yaptıkları usulsüzlükleri düzeltmek yerine, daha da artırmış. Cebimizden beş kuruş çıkmayacak deniliyordu. Sonradan söylem değiştirildi, “yatırım döneminde cebimizden beş kuruş çıkmayacak” denilmeye başkandı. Otoyol ve köprü projelerinden farklı olarak, şehir hastanelerinde ödemelerin tamamını Sağlık Bakanlığı, yani vergi mükellefleri tarafından yapılmaktadır. Sayıştay vergi mükelleflerince ödenen kira ve hizmet bedellerindeki usulsüzlükleri alfabetik olarak sıralamış. O kadar çok usulsüzlük tespit etmişler ki alfabede “y” harfine kadar gelmişler.

"Yönetmeliğe uyulmuyor, borç stoğu gösterilmiyor" 

Maliye Bakanlığı 2015 yılında bir yönetmelik yayımladı ve idarelerin Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) sözleşmelerinden kaynaklanan hak ve yükümlülüklerini nasıl muhasebeleştireceğini düzenledi.
Bu yönetmeliğe uyulsaydı şehir hastanelerinden kaynaklanan yükümlülüklerinin büyüklüğünü görebilecektik. Önce yönetmeliği hiç uygulamadılar. Bazı şehir hastanelerinde de yönetmeliğe halen uyulmuyormuş. Yönetmeliğe uyanlarda eksik ve hatalı kayıt tutuyorlarmış. Bu nedenle de Bakanlığın şehir hastanelerinden kaynaklanan mevcut borç stoku gerçek değeri ile gösterilmiyormuş. Bazı şehir hastanelerinde kira bedellerinde değişiklik yapılıyormuş. Bu değişikliklerde bilançolara yansıtılmıyormuş. (Artık bu değişiklikler kimin lehine ise.)

"KÖİ projeleri siyaseten belirlenir..."

KÖİ projeleri siyaseten belirlenir, bürokratlar da sonucu düşünmeden haldur huldur bu projeleri gerçekleştirmeye çalışır. Bu tespitim iyi niyetli bir yaklaşım. Sayıştay bu cevabı manidar bulmuş ve şu değerlendirmeyi yapmış:

“Eksik işlerin hizmete etkisinin değerlendirilmesinde yöntem belirsizliği ve süreç zorluğu İdare tarafından öne sürülse de iş artışı yapılması halinde hizmet değişikliği için benimsenen bir yöntem olduğu bilindiğinden, iş eksikliği niteliğinde olan eksik işler için de İdare tarafından bir hizmet değişikliği yöntemi benimsenmesi gerekmektedir.”

"Görevli şirketler, Bakanlığa doğalgaz ve elektrik ödemelerini eksik yapmış"

Yani Sayıştay diyor ki iş artışlarının hizmet değişikliğine etkisi konusunda bir yönteminiz var ve hizmet bedellerini bu yönteme göre artırıyorsunuz. Yani işletmeye kazandıracak durumlarda imalat ve hizmet arasındaki etkileşimi hesaplıyorsunuz. Aynı yöntemle eksik imalatın hizmet üzerindeki etkisini de hesaplayın ve hizmet bedelini düşürün. O zaman da devlet kazansın. Görevli şirketler, Bakanlığa doğalgaz ve elektrik ödemelerini eksik yapmışlar. İşletmeler tekliflerini KDV’li maliyet üzerinden yaptılar. Daha sonra KDV istisnası getirildi ve şirketler inşaat sürecinde KDV ödemediler. Ancak kira bedelinde ve süresinde bir indirime gidilmemiş."

Yazının tamamını okumak için tıklayın


Şehzadenin Yüzyılı | İlber Ortaylı, Ertuğrul Osman'ı anlattı: Türk hanedanı kadar memleketine ihanet etmeyen, Cumhuriyet'e sadık insanlar yok

 

 

 

"
"