Dünya

İsrail, Gazze'de onlarca sivili öldürdüğü saldırıda "onlar arasında saklanan" Hamas liderlerini hedef aldığını iddia etti

14 Temmuz 2024 08:36

T24 Dış Haberler

İsrail, cumartesi günü Gazze'nin Han Yunus şehrinde 90 kişiyi öldüren saldırıda hedeflerinin Hamas'ın Gazze'deki askeri komutanı Muhammed Deif olduğunu belirtti. Deif'in İsrail'e düzenlenen 7 Ekim saldırısını planlayan isim olduğuna inanılıyor. 

58 yaşındaki Deif, 1995'ten bu yana İsrail'in en çok arananlar listesinde bulunuyor. İsrail, Deif'e yıllar içinde birçok kez başarısız suikast girişimlerinde bulundu.

İsrail Savunma Kuvvetleri(IDF), cumartesi günkü saldırının hedeflerinden diğerinin de yine Hamas'ın üst düzey yetkililerinden Rafa Salama olduğunu belirtti. IDF, iki ismin öldürülüp öldürülmediği ile ilgili ellerinde kesin bir bilgi bulunmadığını belirtti.

İsrail ordusu, "saldırının sonuçlarını teyit etmeye çalışmaya devam ettiklerini" söylerken İsrail'in Filistinliler için güvenli bölge ilan edilen alanın hedef alındığını yalanlamadı. 

IDF ve istihbarat ajansı Shin Bet tarafından yapılan ortak açıklamada, "Hava kuvvetleri ve güney komutası, isabetli istihbarat sonucunda iki üst düzey Hamas yetkilisinin ve diğer teröristlerin sivillerin arasında saklandığı bölgeye saldırdı" denildi. Açıklamada saldırılan alanın açık ve ağaçlık olduğu, birkaç bina ve kulübe olduğu belirtildi. 

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "İkilinin öldürüldüğüne dair kesin bir bilgi yok, ama size öyle ya da böyle Hamas'ın tepesine ulaşacağımızın güvencesini veriyorum" dedi.

Hamas'ın yöneticilerinden Halil el Hayya, Al Jazeera'ya yaptığı açıklamada Deif'in hayatta olduğunu söyledi. El Hayya, Netanyahu'ya seslenerek, "Deif şu an seni dinliyor ve alay ediyor" dedi. 

Gazze Sağlık Bakanlığı, cumartesi günkü saldırıda Han Yunus'ta yerinde olanlar için kurulmuş bir kampın hedef alındığını söyledi. Kamptakiler, El-Mevasi bölgesinin ortasına yapılan savaş uçaklarının bombalar bıraktığını ifade etti. 

Gazze Sağlık Bakanlığı, saldırıda en az 90 kişinin öldürüldüğünü ve 289 kişinin yaralandığını belirtti.

"
"