Sağlık

İki çocuktan biri acile kaldırılıyor

Hastalığın yaygın nedenleri arasında viral enfeksiyonlar bulunuyor

10 Temmuz 2024 13:00

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzman Dr. Nesiman Alili, gastroenterit vaka sayılarında yaşanan ani yükselişe dikkat çekti. Dr. Alili, “Gastroenterit, mide ve bağırsakların çeşitli mikroorganizmalar tarafından iltihaplanması olarak tanımlanmakta ve sıklıkla ishal ve kusma gibi belirtilerle kendini göstermektedir. Gastroenterit belirtileri arasında sık ve sulu dışkılama, kusma, yüksek ateş, karın ağrısı ve kramp, yorgunluk, halsizlik ve iştahsızlık yer almaktadır" ifadelerini kullandı.

"Vaka sayısında ciddi artış var"

Hastalığın yaygın nedenleri arasında viral enfeksiyonların bulunduğuna dikkat çeken Uzman Dr Alili, "Rotavirüs ve norovirüs çocuklarda en sık rastlanan sebeplerdendir. Bakteriyel enfeksiyonlar ve parazitler de hastalığa yol açabilmektedir. Bu mikroorganizmaların genellikle kontamine su ve yiyecekler aracılığıyla ya da enfekte bireylerle yapılan temas sonucunda bulaşmaktadır" dedi. Uzman Dr, son haftalarda Türkiye’de bu vakaların sayısında belirgin bir artış yaşandığını kaydetti.

El hijyeni önemli

Gastroenterit salgınından korunmak için alınması gereken önlemler arasında el hijyeninin büyük bir önem taşıdığına vurgu yapan Alili, ellerin sık sık ve sabunla yıkanması gerektiğini, özellikle tuvalet sonrası ve yemek hazırlamadan önce ellerin temiz tutulması gerektiğini söyledi. Gastroenterit vakalarının çoğunun birkaç gün içinde kendiliğinden düzeldiğini belirten Alili, "Bazı durumlarda hastaneye başvurmak önemlidir. Özellikle sıvı kaybının fazla olduğu durumlar, dirençli ateş, yoğun ishal, ağızdan beslenememe gibi durumlar hastaneye başvurmayı gerektirebilir" şeklinde konuştu. Alili su kaybını önlemenin hastalığın tedavisinde büyük bir rolü olduğunun da altını çizdi.

"Beslenmeye dikkat edilmeli"

Alili, çocukların gastroenterit sırasında beslenirken nelere dikkat etmeleri gerektiğini de anlattı. Alili,  çocukların az ve sık beslenerek midelerinin yorulmaması; yağsız ve hafif yiyeceklerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi. Dr. Alili, pirinç, patates, yoğurt çorbası, yağsız tavuk, kırmızı et ve muz, elma püresi gibi yiyeceklerin iyi seçenekler olduğunu, ancak şekerli, yağlı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durulması gerektiğini ekledi. Alili, eğer çocuklarda gastroenterit belirtileri gözlemlenirse veya endişeler varsa, ailelerin hastaneye başvurması gerektiği konusunda uyararak sonlandırdı. (DHA)

 

"
"