Politika

Erdoğan: Enflasyonun ateşi düşmeye başladı, aşırı kar hırsı ve açgözlülüğün yol açtığı fiyat balonu sönüyor

"Biz ne Batı için Doğu'ya sırtımızı döneriz ne Doğu için Batı'yı ihmal ederiz"

16 Temmuz 2024 17:47

T24 Haber Merkezi

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Kabine toplantısı sona erdi. Kabine'nin ardından açıklamalarda bulunan Erdoğan, asla sokağa kulak tıkayan bir hükümet olmadıklarını söyledi, "Geçen aydan itibaren enflasyonun ateşi düşmeye başladı. İnşallah önümüzdeki aylarda bu süreç daha da ivmelenecek" dedi. Sene sonunda enflasyonun hedefledikleri seviyelere ineceğini kaydeden Erdoğan, "Belli başlı sektörlerde aşırı kar hırsı ve açgözlülüğün yol açtığı fiyat balonu yavaş yavaş sönüyor. OVP'nin etkileri görüldükçe ekonomi kurmaylarımıza yönelik yıpratma ve yıldırma kampanyaları da yoğunlaşmaktadır" ifadelerini kullandı.

Son günlerde Suriye ile ilişkilerin pozitif yönde değişmesi yönündeki düşüncesini sık sık dile getiren Erdoğan, dış politikaya dair mesajlar da verdi, "Biz ne Batı için Doğu'ya sırtımızı döneriz ne Doğu için Batı'yı ihmal ederiz. Dış siyasette yeni denklemler kurmamız tercihten öte ihtiyaçtır. Sıkılı yumrukların açılmasında fayda olduğuna inanıyoruz" ifadelerini kullandı.



Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine toplantısı sonrası kameralar karşısına geçti. Konuşmasında sıklıkla ekonomiye yönelik mesajlar veren Erdoğan, depremzedeler için inşa edilen 200 bin konutun yıl sonuna kadar teslim edileceğinin sözünü verdi. "Deprem bölgesinde yaşayan insanlarımızla aramıza kimseyi sokmamakta kararlıyız" diye konuşan Erdoğan, ana muhalefet partisine yüklendi, "Biz milletle seçim meydanlarında yaptığı sözleşmeye sadık bir iktidarız. 31 Mart öncesinde meydanda atıp tutanların halktan yetki alınca nasıl çark ettiklerini hep beraber görüyoruz. Millete verdikleri sözleri tutmak yerine orada burada gün aşırı miting yaparak kendi beceriksizliklerinin üstünü örtmeye çalışıyorlar" dedi.

Açıklamalarında Beşiktaş'taki gece kulübünde yaşanan yangını, Antalya'daki teleferik faciasını, son olarak da İzmir Konak'ta 2 vatandaşın ölmesine sebep olan elektrik kaynaklı faciayı hatırlatan Erdoğan, CHP'li belediyelere şu sözlerle yüklendi:

"Adeta bağırarak gelen faciaların hepsinde vebali olanlar çıkıp bir kez olsun milletten özür dilemedi. Sorumluluklarını kabul edecek hiçbir açıklama yapmadılar. Hiçbir şey olmamış, yaşanmamış gibi yollarına devam ettiler. İstanbul'daki Antalya'daki skandallarda nasıl vicdansızca davrandıysalar İzmir'deki müessif hadisede de aynı sorumsuz tavrı sürdürdüler. İnsan hayatına mal olan iş bilmezliklere artık bir dur denilmesi gerekiyor. Biz hükümet olarak bütün bu skandallarda payı ve ihmali olanların hukuk önünde hesap vermesi için gereken neyse yapıyoruz ve yapacağız."

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

"Kerbela katliamı üzerinden bizi bölmek, aramıza nifak ve fitne tohumları serpmek isteyenlere fırsat vermeyeceğiz.

Son Kabine toplantımızdan bugüne dış siyasette oldukça yoğun görüşme ve ziyaret trafiğimiz oldu. Önce Şangay İş Birliği Teşkilatı'nın 24. zirvesine katılmak üzere Astana'ya gittik. Orada milletimiz ve Asya'daki kardeşlerimiz açısında çok hayırlı neticeler doğuracak kritik temaslar gerçekleştirdik. Özellikle Rusya devlet Başkanı Sayın Putin ve Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Sayın Şi ile yaptığımız görüşmeler oldukça verimliydi.

Her iki ülke ile olan iş birliğimizi ticaretten turizme, ulaştırmadan doğrudan yatırımlara kadar her alanda geliştirmek arzusundayız. Çin otomobil üreticisi BYD ile imzaladığımız toplam tutarı 1 milyar doları aşan yatırım sözleşmesi karşılıklı irademizin en güzel örneğidir. Bu tür yatırım ortaklıklarıyla ikili ticaretimizi daha dengeli ve sürdürülebilir bir seviyeye getirmeyi hedefliyoruz.

Her zaman söylediğim gibi ülkemiz ekonomisine katma değer sağlayacak her türlü yatırıma kapımız ardına kadar açıktır. Yeter ki kazan-kazan anlayışıyla hareket edilsin. Yeter ki yatırım meselesi siyasi manivela olarak kullanılmasın. Ciddi yatırımcılara gereken her türlü kolaylığı sağlıyoruz.

"UEFA'nın Demiral hakkındaki haksız kararı hem kendilerine hem de şampiyonanın itibarına zarar verdi"

Astana'nın ardından aslında planımız Şuşa'daki Türk Devletleri Teşkilatı Gayri Resmi Zirvesi'ne katılmaktı ancak Hollanda ile oynadıkları çeyrek final maçında millilerimizi yalnız bırakmamak için planımızda ufak bir değişiklik yaptık, Şuşa'ya bizi temsilen Cumhurbaşkanı Yardımcımız ve Dışişleri Bakanı'mız gittiler. Biz de Bizim Çocuklar'a destek vermek üzere Berlin'e gittik.

UEFA'nın Merih Demiral hakkında alelacele aldıkları haksız karar hem kendilerine hem de şampiyonanın itibarına zarar vermiştir. Milli takımımız maç boyunca izleyenlere keyif veren bir performans sergiledi. Karşılaşma esnasında elbette içimize sinmeyen, anlamakta zorlandığımız hakem kararları oldu. Millilerimizi Almanya'da ev sahibi olarak bağırlarına basan gurbetçi kardeşlerimize teşekkür ediyorum. İspanya'yı hem başarıları hem de oynadıkları güzel futbol için kutluyorum.

Sporda bir kritik imtihanımız da gelecek hafta başlayacak olan Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'dır. Sporcularımızdan Tokyo'da elde ettikleri tarihi başarıyı Paris'te daha ilerilere taşımalarını bekliyorum, şimdiden üstün başarılar bekliyorum.

"Müttefiklerimiz tarafından ülkemize bin bir nazla verilen silahlar, bölücü terör örgütünün sığınaklarından çıkıyor"

9-11 tarihleri arasında Washington'da düzenlenen NATO Liderler Zirvesi, Türkiye'nin NATO içerisinde önemini tekrar ortaya koymuştur. Müttefiklerden beklentilerimizi ifade ettik. Müttefiklerimiz tarafından ülkemize bin bir nazla verilen silahlar, bakıyorsunuz, bölücü terör örgütünün sığınaklarından çıkıyor. DEAŞ ile mücadele kisvesi altında PKK'nın Suriye koluna verilen binlerce tır silahı saymıyorum bile.  Bunların ittifak dayanışması ve müttefiklik ruhuyla bağdaşmadığı açıktır. Temaslarımızdan bunları söyledik.

İsrail'in durdurulmasının tüm dünyanın huzuru için önemli olduğunu ifade ettik. İsrail'in Gazze ve diğer Filistin topraklarındaki katliam, işgal ve soykırım politikası devam ettikçe, biz de bu ülkeyle ilgili tutumumuzu değiştirmeyiz. NETO bünyesinde sahip olduğumuz araçları da bunun için kullanıyoruz. Filistin'de kalıcı barış tesis edilene kadar İsrail ile NATO nezdinde iş birliği yapılması yönündeki girişimlere onay vermeyeceğiz. Bunu zirvede de açık açık vurguladık. 

"Biz ne Batı için Doğu'ya sırtımızı döneriz ne Doğu için Batı'yı ihmal ederiz"

Türkiye coğrafi, beşeri, ekonomik ve tarihi bağları itibarıyla tek bir bloka sıkıştırılamayacak bir ülkedir. Bizi, kimsenin kendi dar kalıplarına hapsetmesine izin veremeyiz. Biz ne Batı için Doğu'ya sırtımızı döneriz ne Doğu için Batı'yı ihmal ederiz. Dostlarımızın sayısını artırmaya önem veriyoruz. Dış siyasette yeni denklemler kurmamız tercihten öte ihtiyaçtır. Sıkılı yumrukların açılmasında fayda olduğuna inanıyoruz. İhtilafların müzakere masasında ve karşılıklı diyalogla çözülmesini samimiyetle temenni ediyoruz.

Trump'a yönelik suikast girişimi dünyadaki mevcut kırılganlıkları ortaya sermiştir. Saldırıyı tekrar lanetliyor ve Trump'a ülkem adına geçmiş olsun diliyorum.

Geçen hafta Türksat 6A'nın yolculuğu 8 Temmuz'da fiilen başladı. Doğrulamaların ardından 3 ay sonra operasyona alacağız. Haberleşme uydusu üreten ilk 11 ülke arasına girdik.

"Hedefimiz yıl sonuna kadar 200 bin konutun teslimatını gerçekleştirmek"

Hedefimiz yıl sonuna kadar 200 bin konutun teslimatını gerçekleştirmektir. 2025 bitmeden önce, evine girmeyen hiçbir depremzede kardeşimizi bırakmayacağız. Depremin yıktığı şehirleri yeniden ayağa kaldırmadan gönlümüz rahat etmeyecek.

"31 Mart öncesinde atıp tutanların halktan yetki alınca nasıl çark ettiklerini görüyoruz"

Deprem bölgesinde yaşayan insanlarımızla aramıza kimseyi sokmamakta kararlıyız. Biz milletle seçim meydanlarında yaptığı sözleşmeye sadık bir iktidarız. 31 Mart öncesinde meydanda atıp tutanların halktan yetki alınca nasıl çark ettiklerini hep beraber görüyoruz. Millete verdikleri sözleri tutmak yerine orada burada gün aşırı miting yaparak kendi beceriksizliklerinin üstünü örtmeye çalışıyorlar.

CHP'nin yönettiği belediyelere yüklendi, İzmir'deki elektrik akımı faciasından bahsetti

Bundan 3 ay evvel Beşiktaş'ta 29 emekçi kardeşimiz ihmallerin kurbanı oldu. Ardından yine sorumsuzluk sebebiyle Antalya'da teleferik kazası yaşandı, 1 insanımız hayatını kaybetti, facianın eşiğinden dönüldü. Daha sonra yine İstanbul'da bir çocuk parkında 5 yaşında bir evladımız boğularak can verdi.

Geçtiğimiz günlerde aynı beceriksizliğin, ihmalkarlığın ve umursamazlığın faturasını bu sefer İzmir Konak'ta ödedik. 2 vatandaşımız hem de çok acı çok yürek yakan bir şekilde vefat etti. Adeta bağırarak gelen faciaların hepsinde vebali olanlar çıkıp bir kez olsun milletten özür dilemedi. Sorumluluklarını kabul edecek hiçbir açıklama yapmadılar. Hiçbir şey olmamış, yaşanmamış gibi yollarına devam ettiler. İstanbul'daki Antalya'daki skandallarda nasıl vicdansızca davrandıysalar İzmir'deki müessif hadisede de aynı sorumsuz tavrı sürdürdüler. Bunun mazur görülebilir hiçbir yanı yoktur.

İnsan hayatına mal olan iş bilmezliklere artık bir dur denilmesi gerekiyor. Biz hükümet olarak bütün bu skandallarda payı ve ihmali olanların hukuk önünde hesap vermesi için gereken neyse yapıyoruz ve yapacağız. Allah'tan rahmet ve acılı ailelerine sabır niyaz ediyorum.

TIKLAYIN - İzmir'de elektrik akımına kapılan 2 kişinin ölümüyle ilgili gözaltı sayısı 31'e yükseldi

Sokağa, pazara kulak tıkayan bir hükümet asla olmadık, bugün de değiliz. Toplumumuzdaki özellikle bazı kesimlerin hayat pahalılığı sebebiyle yaşadıkları zorlukların bilincindeyiz. 22 yıllık iktidarımız boyunca insanımızı enflasyona ezdirmedik. Amacımız enflasyonu körüklemeden vatandaşlarımızın refahını kalıcı olarak yükseltmektir. Türkiye'ye geçmişte ağır faturalar ödetmiş popülizm batağına düşmemek için büyük itina gösteriyoruz. İstikrar ve reform programımızı kararlı bir şekilde uyguluyoruz.

"Geçen aydan itibaren enflasyonun ateşi düşmeye başladı"

Programın olumlu sonuçlarını alıyoruz, alacağız. Geçen aydan itibaren enflasyonun ateşi düşmeye başladı. İnşallah önümüzdeki aylarda bu süreç daha da ivmelenecek. Sene sonunda enflasyonu hedeflediğimiz seviyelere indireceğiz. Fahiş fiyat ve fırsatçılıkla mücadelede kararlı adımlar atıyoruz. Belli başlı sektörlerde aşırı kar hırsı ve açgözlülüğün yol açtığı fiyat balonu yavaş yavaş sönüyor. OVP'nin etkileri görüldükçe ekonomi kurmaylarımıza yönelik yıpratma ve yıldırma kampanyaları da yoğunlaşmaktadır. Ne biz ne de milletimiz bu saldırılara prim vermeyeceğiz. Mayıs ayı işgücü verileri rekorlar kırdığımız 2023 yılından bile daha iyi seviyede gerçekleşti. Rabbim yar ve yardımcımız olsun diyorum. Kalın sağlıcakla."

"
"