Politika

Erdoğan, AYM üyesini Külliye'den seçti: Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı Metin Kıratlı AYM'ye atandı

Böylece 15 üyeli AYM'nin 10 üyesini Erdoğan atamış oldu

17 Temmuz 2024 23:59

T24 Ankara

Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı Doç. Dr. Metin Kıratlı, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından AYM üyeliğine atandı. Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcılığı'na ardından da İdari İşler Başkanlığı'na ve YÖK üyeliğine atanan Kıratlı, beş gün önce AKP Ankara İl Başkan Yardımcısı Serkan Korkutata ile Bodrum'da iki kişilik yemeğe 168 bin lira hesap ödediği iddasıyla gündeme gelmişti. Ancak Kıratlı'nın talebiyle 100'den fazla haberi aynı gün erişime engellenmişti.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, önceki haftalarda Kabine'de yaptığı değişikliğin ardından Külliye’de de revizyona giderken, Anayasa Mahkemesi'ne de yeni üye atadı. 

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı olarak görev yaparken 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından 2013 yılında AYM üyeliğine seçilen Emin Kuz’un 12 Mayıs’ta yaş haddinden emekli olmasının ardından Erdoğan'ın iki aydır yine “üst kademe yöneticileri” kontenjanından bir bürokratı AYM üyeliğine ataması bekleniyordu. 

Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun’un 6. Maddesine göre, üst kademe yöneticisini  hem Yükseköğretim Kurumu (YÖK) başkanı, üyesi dekan, dekan yardımcısı ya da bakan yardımcısı, müsteşar, müsteşar yardımcısı, büyükelçi veya vali olması hem de kamu hizmetinde en az 20 yıl fiilen çalışmış olması gerekiyordu.

Erdoğan nihayet yeni üyeyi seçti ve Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı Doç. Dr. Metin Kıratlı’yı görevden alarak, Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeliğine atadı. Kıratlı, aynı zamanda 2018 yılında Erdoğan tarafından Yükseköğretim Kurumu (YÖK) üyeliğine atanmıştı. 

Erdoğan, Kıratlı'nın yerine ise yerine Hukuk Mevzuat Genel Müdürü Hakkı Susmaz'ı atadı.

Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı Hukuk ve Mevzuat Genel Müdürlüğüne ise Bekir Keleş getirildi. 

"Bodrum'da ödenen hesap" haberlerine erişim engeli

Kıratlı son olarak iki kişilik yemeğe 168 bin lira hesap ödediği yönündeki haberlerle gündeme gelmişti. Freeweb Turkey'in haberine göre, Kıratlı ve AKP Ankara İl Başkan Yardımcısı Serkan Korkutata'nın birlikte yedikleri bir akşam yemeği için 168 bin TL hesap ödedikleri iddasıyla ilgili haberler, Kıratlı'nın talebi üzerine erişime engellendi.

Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği tarafından verilen 12 Temmuz tarihli karar kapsamında haber ve sosyal medya paylaşımlarından oluşan 100'ü aşkın içerik için erişim engeli emri verildi.

Doç. Dr. Metin Kıratlı kimdir?

14 Şubat 1969 tarihinde Konya/Ereğli’de doğdu. İlkokul ve lise eğitimini Ereğli’de tamamladı.

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden 1990 yılında mezun oldu.

Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü Kamu Diplomasisi Eğitim Programı Goethe Enstitüsünde (Berlin) yabancı dil eğitimi aldı. Daha sonra İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Özel Hukuk Anabilim Dalı Özel Hukuk Tezli Yüksek Lisans Programını bitirdi. Kırıkkale Üniversitesinde doktora eğitimini tamamladı.

Ankara Adliyesinde hâkimlik stajına başlayan KIRATLI, staj bitimi sırasıyla Ulaş Hâkimliği, Çaldıran Hâkimliği, Yalvaç Hâkimliği ve Manavgat Hâkimliği görevlerini yapmış olup, 2004 yılında Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğüne atanarak Tetkik Hâkimlik, Daire Başkanlığı, Genel Müdür Yardımcılığı ve Genel Müdür olarak görev almıştır.

2014 yılında 12. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçilmesiyle Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcılığı görevine atandı. 3 Ağustos 2018 tarihinden itibaren de Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı olarak görevini sürdürüyordu. 

23 Kasım 2018 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile YÖK Üyeliğine atandı. Ayrıca, Akdeniz Havzası ve Afrika Medeniyetleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Danışma Kurulu Başkanlığını yürütüyordu. 

İyi derecede Almanca biliyor, evli ve iki çocuk babası.

 

 

"
"