Dünya Basınında Bugün

Dünya Basınında Bugün | Trump, başkan yardımcısı adayını seçti; anketlere göre kilit eyaletlerde avantajlı

16 Temmuz 2024 10:10

T24 Dış Haberler

ABD Cumhuriyetçi Parti'nin Ulusal Kongresi pazartesi günü başladı. Eski Başkan ve Cumhuriyetçi Parti başkan adayı Donald Trump, Ohio Senatörü JD Vance'i başkan yardımcısı adayı olarak seçti. The Times için yapılan yeni kamuoyu yoklaması Kasım ayındaki başkanlık seçimleri öncesinde Donald Trump'ın avantajlı olduğunu gösteriyor.

16 Temmuz 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Times | Silahlı saldırının ardından Trump kilit eyaletlerde önde gidiyor

The Times için yapılan yeni kamuoyu yoklaması Kasım ayındaki başkanlık seçimleri öncesinde Donald Trump'ın avantajlı olduğunu gösteriyor. Trump iki gün önce bir suikast girişiminden sağ olarak kurtuldu.

YouGov tarafından geçen hafta sonunda yapılan ankette Trump, yedi eyalette Başkan Joe Biden'ın önünde yer alıyor. Suikast girişiminin ardından bu farkın daha da açılması bekleniyor.

Anket, Mart ayından bu yana Trump'ın yedi eyalette -Michigan, Pennsylvania ve Wisconsin- Biden'ı geride bıraktığını ve Georgia, Nevada ve Kuzey Carolina'da liderliğini pekiştirdiğini gösteriyor. Mart ayında bir puan geride olduğu Arizona'da da liderliğini sürdürüyor.


The Guardian | Britanya "ölümcül dörtlü"nün savunma tehdidiyle karşı karşıya

Britanya hükûmeti, ülkenin ve müttefiklerinin Batı'ya karşı birlikte hareket eden Çin, Rusya, İran ve Kuzey Kore'den oluşan "ölümcül bir dörtlü" ile karşı karşıya olduğunu savunuyor. 

NATO'nun eski genel sekreterlerinden George Robertson da Britanya'nın gerektiğinde bu dörtlüyü de karşısına almaya hazır olması gerektiğini söyleyerek, Batı'nın bu grupların giderek daha fazla silah, parça ve askeri istihbarat paylaştığına dair endişelerini paylaştığını söyledi. 


New York Times | Bir zamanlar Trump'ı eleştiren Vance, başkan yardımcısı adayı seçildi

Eski Başkan ve Cumhuriyetçi Parti başkan adayı Donald Trump, Ohio Senatörü JD Vance'i başkan yardımcısı adayı olarak seçti. 39 yaşındaki Vance, Senato'ya henüz geçen sene girmiş olsa da, kısa süre içinde söylemleri ve hamleleriyle Muhafazakar camia içinde oldukça popüler bir isim haline geldi. Vance, geçmişte Trump'ı "kültürel eroin" diyerek eleştirmişti ancak 2022 ara seçimlerinde yine de Trump'ın desteğini kazanmayı başardı. 


The Washington Post | Cumhuriyetçi Ulusal Kongresi, Vance'in ilanıyla açıldı

ABD Cumhuriyetçi Parti'nin Ulusal Kongresi pazartesi günü başladı. Cumartesi günü suikast girişimine uğrayan Donald Trump, olaydan sonra ilk kez halkın karşısına çıktı ve kulağında bandaj olduğu görüldü. Trump, başkan yardımcısı adayı olarak JD Vance'i gösterdi. Trump sahneye çıktığında salonda "Mücadele" ve "Trump'ı seviyoruz" tezahüratları yankılandı. 


Moscow Times | İddia: Rusya, Paris Olimpiyatları'nı yayınlamayacak

Rus televizyonlarının, neredeyse hiç sporcusu katılmayacağı için 40 yıldır ilk defa Olimpiyat oyunlarını canlı yayınlamayacağı iddia edildi. 

sports.ru'ya konuşan kaynaklar, Paris'te düzenlenecek 2024 Olimpiyat oyunlarının hiçbir Rus televizyon kanalında naklen verilmeyeceğini belirtti. 

Rus ve Belaruslu atletler, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ve Belarus'un verdiği destek nedeniyle Olimpiyatlar'da kendi bayraklarıyla yarışamıyor. Eğer Rus veya Belaruslu bir atlet madalya kazanırsa milli marşları da çalınmayacak. Ayrıca Olimpiyatlar'a gidecek Rus ve Belaruslu atletlerin ülkelerinin ordusuyla hiçbir bağlantısı bulunmaması ve Ukrayna'nın işgaline destek vermiyor olmaları gerekiyor. 

Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin internet sitesine göre Paris'te tarafsız olarak yarışmayı sadece 16 Rus ve 17 Belaruslu atlet kabul etti. 2020 Tokyo Olimpiyatları'nda 330 Rus ve 104 Belaruslu atlet vardı. 

sports.ru'ya konuşan kaynaklar, "Bayraklar ve milli marşların olmadığı bir gerçeklikte Rusya'nın en çok izlenen kanallarının Olimpiyatlar'ı yayınlayamayacağı yönünde bir siyasi karar verildi" dedi. 

Rus yetkililer haberi teyit etmedi ama yalanlamadı da. 


Al Arabiya | Rusya ile ilişkiler gerilirken ABD ve Ermenistan askeri tatbikata başladı

ABD ve Ermenistan, pazartesi günü ortak askeri tatbikata başladı. Erivan'ın Rusya ile açıldığı bu dönemde Batı'ya yönelme eğilimi artıyor. 

Eagle Partner 24 Tatbikatı 24 Temmuz'a kadar Ermenistan'da gerçekleştirilecek ve tatbikata ABD Avrupa ve Afrika Ordusu ile Kansas Ulusal Muhafızları'ndan askerler katılacak.

Tatbikatlar Ermenistan'ı iki taraflı barışı koruma operasyonlarına katılmaya hazırlamaya hizmet ediyor. ABD Ordusu'ndan yapılan açıklamada "Bu eğitimin gerçekleştirilmesi her iki ülkeden birliklerin birbirlerinin teçhizatına aşina olmalarını sağlıyor" denildi.

"
"