Politika

Erdoğan'dan 15 Temmuz anmasında "1 dolar" çıkışı: Vatanını çok sevenler gibi ruhlarını 1 dolara satacak kadar ucuzlaşanlar da olabilir

"15 Temmuz'un işaret fişeği bizim 'one minute' çıkışımızdan hemen sonra atıldı"

15 Temmuz 2024 19:27

T24 Haber Merkezi

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde anma töreninde konuşan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Şüphesiz her toplumda kahramanlar gibi, unutmayın, korkaklar da bulunur. Her millette vatanını çok sevenler gibi ruhlarını 1 dolara satacak kadar ucuzlaşanlar da olabilir" ifadelerini kullandı. Erdoğan, konuşmasında,15 Temmuz'un işaret fişeğinin kendisinin Davos'ta yapılan Dünya Ekonomik Forumu'ndaki 'One Minute' çıkışıyla atıldığını da öne sürdü.

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde anma töreni yapıldı. Törende Uğur Işılak, Alper Kış, Ceyhun Çelikten, Mustafa Yıldızdoğan ve Azerin sahne aldı. Azerin, sahnedeki son performansında izleyicilere "bozkurt" işaretiyle veda etti.

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen anma töreninde  15 Temmuz'da hayatını kaybedenlerin isimleri sayılırken vatandaşlar, her ismin adının okunmasının ardından "burada" diye bağırdı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Emine Erdoğan

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan da törene katıldı.

Azerin, seslendirdiği son parçada bozkurt işareti yaptı

Erdoğan'ın programa katılımının ardından Azerin sahne aldı. Azerin, sahneden inmeden seslendirdiği son şarkısında "bozkurt" işareti yaptı.

Azerin'in performansından sonra 15 Temmuz'da hayatını kaybedenler için saygı duruşu yapıldı, İstiklal Marşı okundu.

Vatandaşlar, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen anma törenine katıldı

İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Kuran okundu. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş dua etti.

Duadan sonra Devlet Tiyatrosu sanatçıları Burak Haktanır ve Ali Nuri Türkoğlu tarafından "Milletimizin, Şehitlerimizin ve Devletimizin gözünden 15 Temmuz" anlatımı yapıldı.

Erdoğan: O gece 252 insanımız şehitlikle şereflendi

Anma töreninde konuşma yapan Erdoğan özetle şunları söyledi:

"Sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum. Tıpkı 8 yıl olduğu gibi bugün de omuz omuzayız. 85 milyon hepimiz tek yumruğuz. Düşmana korku veren bu dik duruşunuz için hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. 

Bugün milletimin zaferinin, aziz milletimizin FETÖ'cü darbecilere karşı yazdığı destanın 8. yıl dönümünü idrak ediyoruz.

252 şehidimiz evet bu müjdeye mazhar oldu, şehitlikle şereflendi. Şehitlerimizin yanı sıra 2740 insanımız da o gece yaralanarak gazi oldu.

O gece ikinci kez gazilikle şereflenen meclisimizin hangi siyasi partiden olursa olsun tüm değerli mensuplarına tekrar teşekkür ediyorum.

"Her millette ruhlarını 1 dolara satacak kadar ucuzlaşanlar olabilir"

Şüphesiz her toplumda kahramanlar gibi, unutmayın, korkaklar da bulunur. Her millette vatanını çok sevenler gibi ruhlarını 1 dolara satacak kadar ucuzlaşanlar da olabilir.

Tanklara selam duranları, darbecilere alkış tutanları, sela okuyan din görevlilerimize saldıranları ve FETÖ'cü hainlere destek verenleri bugün bir kez daha utançla hatırlıyoruz.

Yurt dışındaki şarlatandan emir alarak pis ellerini vatanımıza uzatan FETÖ'cü alçaklar döktükleri kanla tarihimize kara bir leke olarak geçtiler. Modern dönem Haşhaşilerini ne biz affedeceğiz ne de 252 evladını kara toprağa veren milletimiz affedecektir. Bugün tekrar vurguluyorum; zalime merhamet mazluma zulümdür. 

Ülkemize, milletimize ve milli iradenin temsilcisi olan hükümetimize kast eden bu ihanet şebekesi, değil 8 yıl, 80 yıl sonra bile nefretle anılacak. Üzerinden 8 sene geçmesine rağmen acımız da öfkemiz de tazedir. FETÖ ve vesayetle mücadele azmimiz ilk günkü kadar diridir, güçlüdür, ayaktadır. Bu kararlılığımızdan hiçbir suretle taviz vermeyeceğiz. Milli irade ve demokrasi düşmanlarıyla mücadelemizi kararlı bir şekilde sürdüreceğiz. Son darbeci de yargıya hesap verene kadar bu süreci hassasiyetle yürüteceğiz.

"Hedef tüm milletimizdi"

15 Temmuz gecesi sadece bir işgal girişimini püskürtmedik. Aynı zamanda istiklal ve istikbalimize de sahip çıktık. O gece sadece AK Parti ve hükümetimiz hedef alınmadı. O gece sadece devletimizin güvenlik birimleri, basın yayın kuruluşlarımız hedef alınmadı. 15 Temmuz gecesi Türkiye'miz hedef alındı, bekamız hedef alındı. 1071'den bu yana gelen millet ve devlet varlığı çökertilmek istendi. Hedef tüm milletimizdi. 85 milyonun bütün fertleriydi. Türkiye Cumhuriyetine diz çöktürmeyi amaçlıyorlardı.

"İnsanımızın kanını dökmüş teröristler bize sürekli demokrasi dersi veren Batı başkentlerinde serbestçe gezebiliyor"

15 Temmuz sonrası ortaya koyduğumuz klasörler dolusu delile rağmen darbecileri ve elebaşlarını desteklemeyi sürdürdüler. FETÖ'cü hainleri bağırlarına bastılar. Türkiye'de darbeye karışmış, insanımızın kanını dökmüş teröristler bize sürekli demokrasi dersi veren Batı başkentlerinde serbestçe gezebiliyorlar.

Bizler de Cumhur İttifakı ile birlikte önemli adımı attık, gerekli tedbirlerimizi oluşturduk. Darbecilere kol kanat germeyi bize hukuk ve adalet diyerek yutturmaya çalışıyorlar. FETÖ'ye arka çıkılmasının tek sebebi 15 Temmuz gecesi kullandıkları bu piyonu yeniden önümüze sürmektir. 1960'tan beri ülkemizde yapılan darbelerin arkasında kimin eli varsa aynı üst akıl 15 Temmuz ihanetinde tüm unsurlarıyla devredeydi.

"15 Temmuz'un işaret fişeği bizim 'one minute' çıkışımızdan hemen sonra atıldı"

15 Temmuz'un işaret fişeği bizim 'one minute' çıkışımızdan hemen sonra atıldı. Şahsımızın ve hükümetimizin Filistin davasında sağladığı güçlü destek, ajanları rahatsız etmişti. Türkiye dış siyasette bağımsız hareket etmeye başladıkça bu odakların tedirginliği ortaya çıktı.

Biz milletimizle sırt sırta vererek sinsi planları yırtıp attık. Gençlerimizin şu gerçeği özellikle görmesini istiyorum, tıpkı Çanakkale'de tıpkı İstiklal harbimizde olduğu gibi 15 Temmuz gecesinde milletin istiklalini yine milletin azim ve kararlılığı kurtarmıştır. 15 Temmuz on yıllar boyunca gururla anlatılacak bir direniş olma yanında milletimizin küllerinden yeniden doğuşunun da hikayesidir.

"O gece tankların arasından kaçanları da gördük"

O gece çıplak elleriyle tanklara meydan okuyanlarla birlikte tankların arasından kaçanları da gördük. 15 Temmuz'da hem ülkemizin nasıl bir badire atlattığını unutmamak, milletimizin darbecilere karşı verdiği mücadeleyi unutturmamak, şehitlerimize karşı vefa borcumuzun bir gereğidir. 15 Temmuz etkinliklerinin ana temasını milletin zaferi olarak belirledik. Burada olduğu gibi farklı programlarla milletin zaferini idrak etmeye çalışıyoruz.

Birileri rahatsız olsa da biz şuna yürekten inanıyoruz Çanakkale ruhu nasıl bir asır boyunca milletimize rehberlik etmişse 15 Temmuz ruhu da Türkiye Yüzyılı'nın inşasına öncelik edecektir. Cumhur İttifakı olarak bunu ayakta tutacağız ve sürdüreceğiz. Her 10 yılda bir demokrasimizin askıya alınmadığı milli iradenin sürekli tehditle yaşamadığı, milletin egemenliğine kastetmeye kimsenin cüret edemediği bir Türkiye'yi inşa edeceğiz.

15 Temmuz ruhuna sahip çıkmak çok ama çok önemlidir. Bizim nazarımızda milletin iradesine kast edenler arasında hiçbir ayrım yoktur. Vatandaşa silah doğrultan kim olursa olsun 15 Temmuz gecesi olduğu gibi karşısında dururuz. Milletin iradesine gölge düşürmeyiz. Kimsenin el uzatmasına müsaade etmeyiz. Türkiye'nin Türk demokrasisinin bir daha asla 27 Mayıs, 12 Eylül, 28 Şubat ve 15 Temmuz vari saldırılarla karşı karşıya kalmaması için gereken her türlü tedbiri alıyoruz.

"Kim milletin zaferini küçümsüyorsa asıl amacı FETÖ'cü efendilerine diyet borcunu ödemektir"

Kontrollü darbe iftirası atarak başaramadıklarını 15 Temmuz arifesinde Meclisimizin gazi kimliğine saldırarak yapmaya çalışıyorlar. Her kim 15 Temmuz'a laf söylüyorsa hedefi millettir, demokrasidir, milletin sarsılmaz iradesidir. Her kim milletin zaferini küçümsüyorsa asıl amacı FETÖ'cü efendilerine diyet borcunu ödemektir. Bunlar 15 Temmuz gecesi milletten yedikleri tokadın acısını bir türlü unutmayan zavallılardır. Biz bunlara prim vermedik vermeyeceğiz.

O gece hemen yanı başımızda şehit düşenlerin fedakarlıklarını önemsiz göstermeye kimsenin gücü yetmez. 15 Temmuz'un unutturulmasına da müsaade etmeyeceğiz. Her 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü'nde 85 milyon kahraman şehitlerimizi yad edeceğiz. 15 Temmuz şehitlerimize bir kez daha Allah'tan rahmet diliyorum. Kahraman gazilerimize teşekkürlerimi sunuyorum."

Recep Tayyip Erdoğan ve Devlet Bahçeli

Erdoğan'ın açıklamalarından sonra MHP Lideri Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Kuran hediye etti.

TIKLAYIN - Dakika dakika 15 Temmuz: Darbe girişimi gecesinde neler yaşandı?

TIKLAYIN - TBMM'de 15 Temmuz töreni yapıldı

TIKLAYIN - Erdoğan: 15 Temmuz’a "tiyatro", utanmadan "danışıklı dövüş" diyenleri kıyamete kadar affetmeyeceğiz

 
"
"