Dünya

CIA Direktörü: Hamas lideri Yahya Sinvar, ateşkes anlaşmasını kabul etmesi ve savaşı sona erdirmesi için komutanların baskısı altında

ABD istihbarat yetkilileri Sinvar'ın doğum yeri olan Gazze'deki Han Yunus'un altındaki tünellerde saklandığına inanıyor

16 Temmuz 2024 15:49

T24 Dış Haberler

CIA Direktörü Bill Burns, bir konferansta yaptığı konuşmada, CIA'in Gazze'deki Hamas lideri Yahya Sinvar'ın ateşkes anlaşmasını kabul etmesi ve İsrail'le savaşı sona erdirmesi için kendi askeri komutanlarından artan bir baskı gördüğünü değerlendirdiğini söyledi. 

Burns'ün "milyarderler için yaz kampı" olarak adlandırılan Sun Valley, Idaho'daki yıllık Allen & Company yaz kampında yaptığı açıklamaya göre İsrail'deki 7 Ekim katliamının baş mimarı olan Sinvar "ölümünden endişe duymuyor" ancak Gazze'deki acının büyüklüğünden sorumlu tutulduğu için baskı görüyor.

ABD istihbarat yetkilileri Sinvar'ın doğum yeri olan Gazze'deki Han Yunus'un altındaki tünellerde saklandığına ve Hamas'ın anlaşmayı kabul edip etmeyeceği konusunda kilit karar verici olduğuna inanıyor.

Biden yönetiminin sözcüsü olarak aylardır hararetli müzakereler yürüten Burns, savaşın başlamasından bu yana dokuz aydan fazla bir süre geçmişken ateşkese varmak için bu andan yararlanmanın hem İsrail hükûmetinin hem de Hamas'ın görevi olduğunu söyledi.

Baskılar son iki haftada ortaya çıktı

Sinvar'ın karşı karşıya olduğu iç baskının son iki hafta içinde ortaya çıktığını belirten Burns, kayıt dışı konferansta konuşmak üzere adının açıklanmasını istemeyen bir katılımcıya göre, kendi üst düzey komutanlarından gelen ve mücadeleden yorulduklarını belirten telefonlar da dahil olmak üzere yeni baskılar olduğunu söyledi.

ABD'nin sunduğu anlaşma baskı yarattı 

Sinvar üzerindeki baskının artması, Hamas ve İsrail'in ABD Başkanı Joe Biden'ın Mayıs sonunda ortaya koyduğu çerçeve anlaşmayı kabul etmeleriyle birlikte geldi. ABD'li yetkililer bu anlaşmanın çatışmaları sona erdirecek bir anlaşmanın temeli olarak kullanıldığını söyledi.

Burns geçen hafta Gazze'de ateşkes ve rehine anlaşması müzakerelerini ilerletmek üzere çıktığı Orta Doğu gezisinden yeni dönmüş, Katar ve Mısır'dan arabulucu mevkidaşlarının yanı sıra İsrail dış istihbarat başkanıyla da bir araya gelmişti.

"
"