Dünya

Almanya, Ukrayna'ya askerî yardımı yarıya indirecek

Almanya, Ukrayna'nın askeri ihtiyaçlarının büyük bir kısmını G7 tarafından onaylanan dondurulmuş Rus varlıklarının gelirlerinden elde edilen 50 milyar dolarlık krediyle karşılayabileceğini umuyor

18 Temmuz 2024 15:01

T24 Dış Haberler

Almanya, Cumhuriyetçi aday Donald Trump'ın Beyaz Saray'a dönmesi halinde ABD'nin Kiev'e desteğinin azalabileceği endişelerine rağmen önümüzdeki yıl Ukrayna'ya yaptığı askeri yardımı yarıya indirmeyi planlıyor.

Reuters tarafından görülen 2025 bütçe taslağına göre, Almanya'nın Ukrayna'ya yaptığı yardım 2024 yılında yaklaşık 8 milyar euro iken 2025 yılında 4 milyar euroya düşürülecek.

Almanya, Ukrayna'nın askeri ihtiyaçlarının büyük bir kısmını G7 tarafından onaylanan dondurulmuş Rus varlıklarının gelirlerinden elde edilen 50 milyar dolarlık krediyle karşılayabileceğini ve silahlanma için ayrılan fonların tamamen kullanılmayacağını umuyor.

Almanya Maliye Bakanı Christian Lindner, dün düzenlediği basın toplantısında "Ukrayna'nın finansmanı Avrupa araçları ve G7 kredileri sayesinde öngörülebilir bir gelecek için güvence altına alınmıştır" dedi.

Trump'ın bu hafta Ukrayna'ya askeri yardıma karşı çıkan ve Avrupa'nın kıtayı savunmak için ABD'ye daha az güvenmek zorunda kalacağı uyarısında bulunan Senatör JD Vance'i başkan yardımcısı adayı olarak seçmesinin ardından Avrupa'da alarm zilleri çalmaya başladı. 

Trump, NATO'nun savunma harcamaları hedeflerini tutturamayan ülkeleri korumayacağını ve hatta Rusya'yı bu ülkelere saldırmaya teşvik edeceğini öne sürdüğü için Batılı yetkililerin sert eleştirilerine maruz kaldı. Almanya, NATO'nun ekonomik çıktısının yüzde 2'sini savunmaya harcama hedefini defalarca kaçırdı.

Berlin'in askerî stokları azaldı

Almanya'nın onlarca yıldır yapılan yetersiz yatırımlar nedeniyle zaten zayıflamış olan silahlı kuvvetlerinin stokları, Kiev'e yapılan silah sevkiyatıyla daha da azaldı.

Berlin şu ana kadar Kiev'e üç Patriot hava savunma ünitesi hibe etti ki bu sayı diğer tüm ülkelerden daha fazla ve Almanya'daki Patriot sistemlerinin sayısı dokuza düştü.

Ukrayna'ya yapılan askeri yardım kesilecek olsa da Almanya, 2025 yılında toplam 75,3 milyar euro ile NATO'nun GSYH'nin yüzde 2'sini savunmaya harcama hedefine uyacak.

 

"
"