Sağlık

Aile hekimlerine aşı uyarısı: İdareli kullanın

Uzmanlar, salgın hastalıklarla mücadelede yaşanan aşı sıkıntısının toplum sağlığını tehdit ettiğini ve çeşitli bölgelerde salgın riskini artırdığını dile getirdi

17 Temmuz 2024 07:43

Sağlık Bakanlığı, Türkiye genelindeki aile hekimliklerine gönderdiği bir yazıda, aşı stoklarında yaşanan sıkıntılara dikkat çekerek, Hepatit B aşısı başta olmak üzere bazı aşılarda kısıtlamalar yaşanabileceğini belirtti. Bakanlık, aşıların özellikle bebeklere öncelik verilerek idareli kullanılmasını istedi. Ağustos ayında beşli aşı ve KKK (kızamık, kızamıkçık, kabakulak aşısı) stoklarında da benzer problemlerin yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Cumhuriyet'ten Merve Kılıç'ın haberine göre, Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu Başkanı Emrah Kırımlı, aşıların yetersiz dağıtımı ve bu durumun bebekler dışında kalan gruplara aşılamanın ertelenmesi gerektiği vurgulandı. Kırımlı, "Bize resmi olarak aşı eksikliği bildirilmiyor. Ancak biz haftalık aşı tedarikimizde aşı gelmediği zaman eksikliği anlıyoruz," dedi. Ayrıca Kırımlı, erişkinlerde aşı yapılmasının yalnızca yüksek risk taşıyan gruplara sınırlandırıldığını belirtti.

Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Derya Mengücük de aşı planlamasındaki eksikliklerin bölgesel farklılıklara neden olduğunu ifade etti. Mengücük, "İzmir'de Hepatit B aşısında sıkıntı yokken, tetanos aşısı kısıtlı geliyor. Aşıların planlanmasında eksiklikler var ve bu, bakanlığın sorumluluğunda," şeklinde konuştu. Emrah Kırımlı ayrıca, salgın hastalıklarla mücadelede yaşanan aşı sıkıntısının toplum sağlığını tehdit ettiğini ve çeşitli bölgelerde salgın riskini artırdığını dile getirdi.

"
"